sunnuntai 21. joulukuuta 2014

SÄILYTYSJÄRJESTELMÄ ETEISEEN ALLE 100 €:LLA

Nyt esittelen teille ehkä yhen parhaimman säilytyskeksintöni ikinä! Nimittäin meidän  eteisen DIY-säilytysjärjestelmän, jonka kokonaiskustannukset olivat alle 100 euroa! Eteisjärjestelmä on ollut meillä jo muutamia vuosia, mutta en oo hoksannut siitä täällä kertoa aiemmin. Tämä järjestelmä on ollut kyllä maailman paras ja ilman tätä, en oikeasti tiedä miten me kyettäis säilyttämään kahden ihmisen kaikkia ulkovaatteita ja kenkiä (varsinkaan kun ne kaikki ei mahdu edes tähän! :D). Laurilla on ehkä pojaksi poikkeuksellisen paljon kenkiä ja takkeja, ja no, mulla on sen verran mitä nyt jokaisella tuhluritytöllä. Eli aivan liikaa. (<3) Mikäli tällainen seinään kiinnitettävä järjestelmä sopii eteisenne pohjaan, pidät hieman loft-tyylisestä sisustuksesta, tarvitsette lisää tilaa vaatteille ja kengille, ja mielellään pienellä rahalla... keep on reading ;)

PA271372

Meidän eteinen on aika pieni, josta lähtee 5 ovea. Seinäpinta-alaa ei siis ole paljoa, ja se kaikki on aikalailla tässä siivouskaappi + eteisnaulakko -seinämällä. Kiinteän siivouskaapin vuoksi seinämällä on pieni syvennys, johon oli tosi hankala löytää mitään oikean mittaista kenkätelinettä, naulakkoa tai vaatetankoa, koska tietysti halusi käyttää tilan mahdollisimman tehokkaasti. Ongelma oli siinä, että suurin osa naulakoista oli aivan liian lyhyitä ja ne harvat pitkät naulakot puolestaan liian pitkiä. Kaluste/järjestelmä ei saanut myöskään olla kovin syvä, sillä muuten ulko-oven väliovi ei aukeaisi kunnolla. Ratkaisu onneksi juolahti mieleeni. En ollut nähnyt tällaista järjestelmää missään aiemmin, ja varsinkaan eteisissä käytettävän. Perinteisesti tällaisiahan käytetään vaatekomeroissa, kellareissa tai autotalleissa, mutta harvemmin näkyvällä paikalla. Oikeanlailla "naamioituna" karusta ja metallisesta komerosäilytysjärjestelmästä saa superkätevän ja muunneltavan tilaihmeen eteiseen.  

PA281446

Ensimmäisenä on hankittava 2 seinään kiinnitettävää kiskoa. Kiskoja voi sahata tarvittaessa, ja ruuveja ei tarvitse porata kuin parista kolmesta kohtaan seinään. Se kyllä kantaa vaatteiden painon. Kiskoja myydään ihan joka paikassa Tokmannista Bauhaussiin ja Ikeaan. Noin 15-30€ yhteishinta.

Vinkki! Ruuvien laitossa täytyy huomioida se, että hyllyjä ei pysty laittamaan ruuvien kohdalle!

PA271380

Tämän jälkeen tarvitset hyllylevyjä 3-5 kappaletta, ja jokaiseen hyllyyn 2 kannatinta, riippuen siitä, millaisen järjestelmän haluat rakentaa, tuleeko sinulle koreja hyllyille ja minkä korkuisille kengille hyllyjä laitetaan. Loogisesti nilkkurit ja saappaat vaativat suuremman hyllyvälin kuin tennarit. Koreille täytyy myös jättää hieman ilmatilaa. 

Meidän koivuhyllyt löytyi porukoilta - ne olivat jotain vanhoja, mitkä käsiteltiin pariin kertaan mustaksi (mammalle kunnia siitä urakasta). Kannattaa valita jokin mahdollisimman kestävä materiaali ja käsittely hyllyihin. Toki on varmasti mahdollista laittaa jotain teräshyllyäkin, mikäli niihin liimaa puukappaleet, jotka ruuvataan kannakkeisiin. Hyllyt tulevat olemaan kovalla käytöllä kun koreja vedellään eestaas ja kengistä tippuu rapaa ja kiviä, jotka naarmuttavat pintaa. Meidän hyllyt esim. vaatisivat jo uuden käsittelyn nyt parin vuoden jälkeen.

Vinkki! Järjestelmä kannattaa suunnitella siten, että yksi hylly tulee aivan kiskojan yläpäätyyn, jotta kiskot eivät näkyisi katonrajassa. Kiskoja ei siis kannata kiinnittää lattiasta kattoon, vaan jättää molempiin päihin tilaa n. 0,5 metriä. 

Vinkki! Järjestelmää ei kannata jättää toteuttamatta vain sen takia että seinässä on jotain kiinteitä rakenteita, kuten pistorasioita, katkaisimia, listoja tai sähkökaappi! Minä suunnittelin hyllyvälit siten että sulakekaapin saa vielä hyvin auki ja se jää korien taakse piiloon.

PA271391

Seuraavaksi tarvitset tarvikkeet vaaterekkiä varten. Clas Ohlsonilla myydään vaatetangonpidikkeitä, reilun 5 € hintaan/kpl. Vaatetangon saa myös 7 €:lla. Idea järjestelmästä tuli muistaakseni silloin kun törmäsin Clasulla ekan kerran näihin vaatekaappitarvikkeisiin ja tajusin että tällaisen voi rakentaa itse. Kätevää! Tankopidikkeet ruuvataan yhden hyllyn pohjaan ja tanko lyhennetään rautasahalla tarvittavaan mittaan. 

Vinkki! Muista mitata ja testata tangonpidikkeiden paikka tarkasti ennen porausta hengarin avulla! On myös tärkeää että pidikkeet ovat oikeilla kohdilla, ettei tankoon jää jännitystä.

PA271384

Eipä siihen varsinaiseen järjestelmään sitten muuta tarvitakaan! Meillä on ollut lisäksi lattianrajassa kodin anttilasta ostettu harmaa kenkähylly tuomaan vieläkin enemmän hyllytilaa kengille. Järjestelmän vieressä on ollut myös Ikeasta ostetut Hemnes-lipastot päällekkäin, missä pidettiin pipoja, hanskoja ja huiveja. Toimivat tuossa täydellisesti ja istuivat kuin nakutettu. Viime kevään rempan jälkeen nuo piti kuitenkin myydä kun ne ei enää mahtunut tuohon, minkä vuoksi mulla on mennyt tämä eteisen säilytyssysteemi vähän uusiksi. Lisäksi sulakekaapin tilalle tuli iso sähkökaappi, mutta sekään ei tullut ongelmaksi! Sepä tässä järjestelmässä onkin parasta kun vaatetangon ja hyllyjen paikkaa voi aina muutella tarvittaessa! Voisin laitella lähiaikoina päivitettyjä kuvia nykyisestä systeemistä myös.

Vinkki! Mikäli haluat taustakiskoja mahdollisimman paljon piiloon, suosittelen korien käyttöä. Meidän mustat korit on Jyskistä ostettu niiden värin ja edullisuuden vuoksi. Näistä kumminkin tippuu tuota korimatskua hirveesti, joten hankkisin uudet korit kyllä mikäli löytäisin paremmat :) Nämä menevät näön ja mittojen puolesta silti täydellisesti. Vaatii vaan vähän extra imuroimista ;)

PA271400

Semmonen DIY-vinkkaus tänään! Ei maksa paljoa ja käytössä ylivertainen :)

-Iina-

Ps. Löysin vanhan kuvan koneelta, missä näkyy naulakko-syvennys silloin kun muutin tähän asuntoon 5 vuotta sitten. :D Muuminsininen seinä ja perinteinen hattuhylly - hieman on syntynyt muutosta parempaan :D

IMG_8020

6 kommenttia :

 1. Aivan loistava!! :D Mekin tarvittais tuollainen... Nykyisellään on onneksi aika tilava eteinen, joka pelastaa :D Aivan loistava tilaihme tuo teillä jokatapauksessa :) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä! Pikkuseen kerrostaloeteiseen bueno :)

   Poista
 2. tää on siisti idea! Aloin vähän haavaileen semmosesta ihan varastohyllyn näköisestä rouheesta hyllyköstä :)

  VastaaPoista
 3. Huikea idis :) ois kiva nähdä myös teidän vessa rempan jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis joo sanoppa muuta!! En saanu kuvattua sitä vessaa kesällä ko riitti valoa mutta nyt voisin tässä lähiviikkoina ottaa sen asiaksi kun päivällä on jo valosaa!:)

   Poista
  2. Ja samalla itseasiassa halusin oottaa tuota joulua että saan uuden linssin kameraan nii tulee parempia kuvia :p

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...