lauantai 7. maaliskuuta 2015

DIY: ALLE 150 EURON UPEA TAUSTAVALAISTU LED-PEILI!

NONIIN! Moni teistä ihastui kylpyhuone-postaukseni jälkeen meidän taustavalaistuun peiliin ja pyysikin postausta siitä pikaisesti! No tässä sitä on väännetty pikkuhiljaa jo monta viikkoa, ja viime keväänä 4 kuukauden ajan kestäneen prosessin aikana tallennetut kuvat on tongittu kännykästä ja yritetty muistella että mitäs kaikkea sitä tulikaan tehtyä ja missä vaiheessa! Tosiaan kyseessä on täysin omalla tyylilläni tehty ERITTÄIN EDULLINEN Tee-se-itse -projekti, Toivon tästä postauksesta olevan mahdollisimman monelle hyötyä oman kylppärin laitossa! Ja mikseipä tällainen peili sopisi esimerkiksi myös meikkauspeiliksi makuuhuoneeseen!

P1012605

Mistä idea lähti?

Hotelleissa törmää valtaviin seinän kokoisiin peileihin, joissa saattaa olla mahtavia erilaisia upotettuja valoja. Tiesin että haluan mahdollisimman ison peilin, mieluiten 120 cm leveän. Tiesin myös, että haluan tehdä kerralla sellaisen peili-valaisin kombinaation, missä on hyvä meikata, eli valon tulisi osua kasvoihin mahdollisimman tasaisesti (sekä ylhäältä, alhaalta ja sivuilta) siten ettei kasvoihin jää varjoja. 

Valaisin ja peili vai valopeili?

Rautakaupoissa on Suomessa myynnissä erilaisia valopeilejä (esim. Otsoson valopeili), joissa suurimmassa osassa on T5-loisteputkivalot valonlähteenä. Loisteputki-valopeileissä on vain se ongelma, että ne vaativat taakseen n. 10 cm tilan ja halusin itse peilin mahdollisimman lähelle seinää. Lisäksi isot (120 cm leveät) valopeilit, joissa valo tulisi neljästä suunnasta, olivat todella kalliita, 1000 euron luokkaa. Suurin osa myytävistä valopeileistä ovat korkeintaan 90 cm leveitä, mikä mahdollistaa sen, että valoteho riittää esimerkiksi meikkaamiseen niin, että valonlähteet ovat vain peilin sivuilla, eikä ylhäällä ja alhaalla ollenkaan. Moni asiantuntija oli sitä mieltä, että 120 cm leveä peili tarvitsisi valonlähteen ainakin sivuille ja ylös, jottei "pimeää kohtaa" syntyisi seisoessa peilin edessä. Lopulta loisteputket eivät olisi käyneet myöskään siitä syystä, että ne eivät toimi 4-suuntaisessa valopeilissä samalla lailla kuin 2-suuntaisessa, jossa valo tulee vain sivulta, sillä peilin kulmissa valon tulisi risteytyä tasaisesti, mikä ei loisteputkien kanssa olisi ollut mahdollista. Loistaputket eivät tietystikään taivu kulmiin ja olisivat jättäneet väistämättä kulmat pimeäksi, tai ainakin joitain pimeitä kohtia. Valopeilissäni siis ainut mahdollinen valoratkaisu oli Led.  

Voin kertoa, että kävin kaikki mailman skenaariot päässä läpi ja ramppasin kaikissa liikkeissä yrittäen miettiä, miten saisin parilla sadalla mieluisen kombinaation tehtyä. Minulla ei ollut mitään hajua mikä käytännössä on mahdollista edes tehdä ja millaisia sähkö- tai muuta töitä millainenkin valopeili vaatisi. Alan "asiantuntijoista" ei ollut prosessin missään vaiheessa juurikaan apua. Soitin useisiin kymmeniin paikkoihin ja yritin selittää ideoistani ja saada vahvistusta siihen, miten visioni kannattaisi toteuttaa. JOKA IKINEN sanoi, että ei ole mahdollista ja toivotti vaan "onnea yritykseen"... Meinasin jo jossain vaiheessa luovuttaa ja tyytyä ostamaan normaalin peilin ja laittamaan sen päälle 4 kpl tämän tyylisiä led-valaisimia, mikä ei sekään olisi huono idea ollut. Mutta koska oon helekutinmoinen jääräpää ja olin jo fiksoitunut siihen ajatukseen että valo tulee neljästä suunnasta tasaisesti, jatkoin selvitystyötä.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun löysin Googlen syövereistä tämän sivuston, jossa joku jenkkimies on tehnyt vaimolleen itse valopeilin ja on kuvannut hieman myös prosessin vaiheita, tiesin että tällaisen peilin tekeminen itse on todellakin mahdollista! Ko. sivuston kuvien perusteella en siltikään älynnyt että miten ihmeessä mies oli peilin tehnyt. Kuvat olivat epäselviä ja vaaditut tykötarpeet outoja. Pääsin kuitenkin sen verran eteenpäin, että tiesin tarvitsevani hiekkapuhaltimen ja led-nauhaa.

Ennen kuin mikään oli edes selvää, mentiin ja täräytettiin Ikeasta 120x96 God Morgon peili (39€). Peili on niin älyttömän edullinen, että mistään ei saa vastaavaa samaan hintaan.
godmorgon-peili__0092165_PE228461_S4 (1)
Led-valaistus

Seuraavaksi aloin tutustua led-nauhoihin, muuntajiin ja virtalähteisiin, mikä vei todellakin myös oman aikansa. Rautakaupoissa 5 metrin led-nauha maksoi 60-100 euroa ja vastaavan sai Ebaystä 30 euron hintaan. Ebaystä tilaamalla voi osua hyvä kohdalle, mutta olin myös lukenut paljon sellaisiakin kokemuksia, joissa ledin sävy saattoi olla muuta kuin oli luvattu, tai puolen vuoden jälkeen yksittäisiä ledejä saattoi alkaa sammua. Ei hirveästi huvittanut ottaa ylimääräisiä 50 euron tikkejä, joten en  uskaltanut ottaa riskiä Ebayn kanssa halvasta hinnasta huolimatta.

Led-nauhoissa tulee olla perillä kelvineistä eli valon sävystä, ledien tiheydestä ja määrästä (montako lediä/metri), wateista eli valon tehosta (montako wattia/metri), led-tyypistä (esim SMD 3528 VS SMD 5630). Muuntajassa pitää myös olla tarkkana oikeasta jännitteestä ja siitä, että muuntajan kuormitus kestää valitun led-nauhan wattimäärän. Oma perehtymisensä on myös led-nauhan tiiviyteen ja pintamateriaaliin, sillä kosteassa tilassa valolähteellä täytyy olla vähintään IP44 -luokitus. Tämä tosin riippuu siitä, kuinka kaukana valolähde on vesipisteistä. En ala näitä asioita käymään tarkemmin tässä läpi, mutta suosittelen lämpimästi näihin asioihin perehtymistä, jotta saa mieluiset tuloksen ja turvalliset tuotteet!  

Vaihtoehtojen pitkän etsinnän jälkeen törmäsin aivan sattumalta verkkokauppaan nimeltä Superled. Verkkosivut vaikuttivat luotettavilta ja päteviltä, toisin kuin useat verkkokaupat, joihin olin vielä ottanut yhteyttäkin. Sitten huomasin vielä että yritystä pyöritettiin Kempeleestä käsin! Eli 20 minuutin päästä Oulusta - mikä sattuma! Soittaa pirautin asiakaspalveluun, jossa sain ensimmäistä kertaa asiallista ja asiantuntevaa palvelua. Päädyin tilaamaan 5 metrin IP65 Led-nauhan 4000K kirkkaan valkoisella sävyllä sekä IP67 Led-muuntajan. Myöhemmin sähkömies sanoi, että IP44-luokitus olisi riittänyt ihan hyvin peiliini ja muuntaja olisi voinut olla jopa kuivantilan muuntaja, jonka olisi saanut paljon halvemmalla. No mutta nytpä ei tarvitse pelätä ainakaan kosteuden kanssa ja tuotteet sain muutenkin todella edullisesti  blogyhteistyön merkeissä! Myös isäni osti led-nauhaa itselleen tässä vasta ja suosittelin Superlediä hänelle. Palvelu pelaa hyvin, toimitus on nopea ja tuotteet hinta-laatusuhteeltaan hyviä!

Hiekkapuhallus

Seuraava ongelma oli hiekkapuhallus. Koko juttu oli ihan outo ja uusi mulle. Pian selvisi, että hiekkapuhallauksella perinteisesti puhdistetaan metallia (autoja, vanteita, peräkärryjä) esimerkiksi ruosteesta tai vanhasta maalista. Myös erilaiset lasi- ja peililiikkeet hyödyntävät erikois-hiekkapuhallinlaitteitaan lasien ja peilien koristeluun ja kuvioihin. Eli käytännössä tässä tarkoituksessa peilin takaosaa (joka on jonkinsortin metallia) hiekkapuhaltamalla, peilin tausta irroitetaan/puhdistetaan pois, jolloin peilin pinta ikäänkuin rikkoutuu ja kuultaa läpi. Taustasta kaikki muu alue, mitä ei haluta läpikuultavaksi, täytyy suojata esimerkiksi pahvilla ja jesarilla. 

Aloin soittelemaan Oulun autokorjaamoja ja maalaamoja läpi. Monesta paikkaan sain vain huvittuneet naurahdukset ja pakit heti alkuunsa, koska heillä ei ollut kokemusta asiasta. Myös lasiliikkeisiin soitin ja he laskuttivat hiekkapuhallettavan alueen mukaan, ja olisi tässä tapauksessa maksanut noin. 100 euroa (Oulun Lasipalvelu). Mikäli haluaa varmasti hyvän ja terävän jäljen, niin suosittelen kääntymään lasiliikkeiden puoleen. Tiukan budjetin vuoksi tuo oli hitusen liian kallis meille. Huomasin, että esim Motonetissäkin myydään jotain hiekkapuhallusvermeitä, eli saattaa onnistua itselläkin tommosen teko mahdollisesti ainakin pienemmässä mittakaavassa! 

Lopulta uskomattomalla tsägällä sain yhteyden erääseen jääliläiseen herraan nimeltä Mika Rautiainen, joka teki hiekkapuhallushommia. Selitin hänelle asiani ja hetken mietinnän jälkeen mies oli aivan innoissaan! Hän ymmärsi visioni ja halusi olla auttamassa peilin toteuttamisessa. Oli niin mahtava kun joku kerrankin ymmärsi ja otti mut tosissaan! Me kiikutettiin peili Mikalle ja 5 minuutin jälkeen meillä oli jo hiekkapuhallettu peili! En voinut uskoa! Ja koska kyseessä oli "koeversio", ei Mika suostunut ottamaan vaivanpalkkaa ku pari kymppiä :)

IMG_7917

Valmistelut hiekkapuhallusta varten

Ennen hiekkapuhallusta peilin taustasta täytyy suojata alueet, joita ei halua hiekkapuhaltaa. Päätin tehdä 6 cm paksuiset kaistaleet peilin ympärille, jotka olivat 4 cm irti reunasta. En ollut varma, tuliko led-nauha olemaan valokaistojen ulko- vai sisäsyrjällä, joten jätimme varaa, jotta voimme tarvittaessa toteuttaa kumman tahansa vaihtoehdon. Tämä vaihe on erittäin kriittinen hiekkapuhalluksen onnistumisen kannalta!

IMG_2618

Suojaukseen kannattaa käyttää jesaria. Ajattelimme että teipin oma reuna on tarpeeksi vahva ja terävä sapluunaksi hiekkapuhallukselle. Mika kuitenkin totesi ennen kuin alkoi puhaltamaan, että teipin oma reuna ei todennäköisesti tule kestämään puhalluksen painetta ja reunasta ei välttämättä tule terävä. Mika siis veteli vielä yhden kerroksen jesaria saumoihin siten, että reunat viimeisteltiin mattoveitsellä! Eli teipin oma reuna ei ole tarpeeksi terävä, mutta mattoveitsellä vedetty reuna on :) Tästä minulla ei valitettavasti ole kuvaa, mutta saitte varmaan kiinni ideasta!

IMG_2617

Koeversio kun tämä oli, niin tulos ei ollut aivan täydellinen, mutta se ei haittaa yhtään! Alla kuvasta näkee, että hiekkaa on vähän päässyt valumaan teipin alle, mikä on saanut reunan hieman rosoiseksi muutamasta paikasta. Onneksi peili on niin iso ja suurimmasta osasta reunoista tuli siisti jälki, niin näitä muutamia kohtia ei edes huomaa! Suosittelen siis laittamaan kaksinkertaisesti teippiä ja mattoveitsellä viimeistelemään reunat.

Kun peili on puhallettu niin valokujat on täynnä hiekkaa. Puhdistaminen täytyy tehdä kunnolla jämäkillä aineilla. 

P1012641

Peilin taustarakenteiden tekeminen

Peilin taustalle täytyi miettiä seinäkiinnitys-systeemi sekä led-nauhan kiinnitysrakenteet. Useammasta paikkaan olin kuullut että kaikkein turvallisinta on kiinnittää led-nauha metalliin tai alumiinilistaan nauhan kuumuudesta johtuen, joten kävimme ostamassa Bauhaussista kulma-alumiinilistoja 2 kpl 15€ yhteishintaan. Listan kiinnittämiseen on tärkeää ostaa ihan spessua peililiimaa, koska jotkut liimat saattavat aiheuttaa peiliin jännitystä tai "palaa läpi" peilin pintaan. Oulun Lasipalvelussa peililiima maksoi 8 euroa. 

Ennen liimausta on tärkeää testata  peiliä led-nauhan kanssa. Erilaiset seinämateriaalit heijastavat erilailla valoa, ja ehdottomasti paras materiaali valon heijastamiseen on valkoinen kaakeli. Mikäli seinämateriaali on muu kuin valkoinen, saattaa peilin taakse joutua ehkä kehittämään jonkin valkoisen pinnan. Tärkeää on myös kokeilla miten kaukana led-nauhan täytyy olla valokujasta, jotta led-pisteet eivät näy ja häikäise silmään. Mikäli valon haluaa heijastuvan peilistä ulospäin, kannattaa myös testata mahdollisten varjojen synty ja arvioida ovatko ne häiritseviä tms. Meidän testauksissamme äidin ja Laurin mielestä valo näytti paremmalta osoittaen peilistä poispäin (kiinnitys valokujan sisälistaan), mutta minusta valo oli paremman näköinen osoittaessa peilin sisällepäin (kiinnitys ulkolistaan). Kiinnitys kannattaa miettiä mahdollisimman pian led-nauhan mitoitustakin mietittäessä, sillä nauhaa olisi mennyt huomattavasti vähemmän kiinnittäessä sisälistaan kuin ulkolistaan. Jokainen voi siis tästä päätellä että päädyttiin siihen mikä mun mielestä oli paremman näkönen :D 

Periaatteessa tässä on siis useita toteutusvaihtoehtoja, ja paras lopputulos selviää kokeilemalla. Värkätessä tietty täytyy varoa, ettei koko peili oo kohta rikki :D Me päädyttiin limaamaan sekä ulko- että sisälistat varalta. Sisälista (joka itseasiassa ei ollut tätä Bauhausin alumiinilistaa vaan yhden ison taulun vanhat alumiinikehykset) toimi myös meillä kiinnitysmekanismina seinään.

Kuvat kertovat enemmän:

Tarvitset siis rautasahan, peililiiman, mitan ja kynän.

P4275919

Mittaa listojen pituus tarkasti ja sahaa haluttuun mittaan.
Älä levitä liimaa koko listaan vaan pieninä läntteinä. Näin vältetään jännitys.

P4285924

Huomioi sähköjohtojen kulku omassa listarakenteessasi.
Jätä tarvittaessa aukkoja johtojen kuljettamiselle.

P4275912

P4285928

Alla sisälista liimattuna. Liiman täytyy antaa kuivua yli vuorokauden.

P4275910

Alla sisälista ja ulkolista liimattuina.

P4285932

Sähkötyöt

Joku voi osata tehdä sähkötyöt itse, mutta koska meillä oli kyppäriremontissa muitakin sähkötöitä niin sähkömiehellä sujui ledin asentaminen suht. mutkattomasti. Muuntaja oli sen verran iso mötikkä, ettei se mahtunut peilin taakse (mikä on siis yksi vaihtoehto sen piilottamiselle), joten olimme jättäneet sille oman kolon kylppäritason alle. 

P4275917

Tason nurkkaan porattiin pienet reijät, joista sähköjohto pääsi kulkemaan muuntajaan ja led-nauha muuntajasta takaisin peiliin.

IMG_9263

IMG_9264

P4275915

Pieni varoituksen sana myös tuosta led-nauhasta, että se on todella kuuma! Jos valoa käyttää päällä, niin ei kannata pitää sitä kovin kauaa siinä pakkauksen muovirullassa, koska se muuten sulaa :D

P4275916

Seinäkiinnitys

Me toteutettiin seinäkiinnitys tosiaan tuon sisälistan avulla. Seinään porattiin reijät, laitettiin seinämateriaalin mukaiset proput ja leveäkantaiset ruuvit ja siitä sitten peili roikkumaan. Tosi tukevasti pysyy. Toinen vaihtoehto ois esimerkiksi liimata joku listan paksuinen puu-kappale peilin yläreunaan "rimaksi" ja liimata puukappaleeseen sellaiset laakeat peilikiinnike-neliöt, jotka voi myös upottaa seinässä oleviin ruuveihin.

Led-nauhan kiinnittämisessä tarvitaan useampi apukäsi. Nauha on tärkeä saada kerralla listaan oikein tarraliiman pysyvyyden maksimoimiseksi. Nauhan voi lyhentää tarvittavaan mittaan.

P1012640

Led-nauha pyöritettiin siis ulkolistan sisäpuolella vasemmasta alakulmasta yläkautta oikealta alas ja takaisin vasempaan alakulmaan. Juuri kun oltiin pätkäsemässä ylimääräinen nauha pois, hoksasin, että loppuosan nauhasta voi pyöräyttää peilin alaosasta ulkolistan ulkopuolelle oikeaan alakulmaan asti. Näin valo siis heijastaisi myös kylpyhuonetasolle. Tämä efekti teki peilistä ja sen tuomasta valosta entistä upeamman kun pöydällä olevat tavarat valaistuvat (ks. kuva alla)!

P1012562

Lopuksi: 
Onnistuneen DIY-projektin edellytykset

«  Etsi paljon netistä kuvia ja malleja erilaisista valopeileistä ja inspiroidu. 

«  Laadi sopiva budjetti ja tingi siitä vain silloin kun laatu sitä vaatii

«  Perehdy niin perin pohjin asioihin, että luotat omaan visioosi silloinkin kun joku muu sitä epäilee

«  Perehdy etenkin led-vaihtoehtoihin ja sähkötekniikkaan, jotta saat haluamasi lopputuloksen

«  Tee testauksia ennen liimauksia ja seinään kiinnittämistä

« Mieti peilin asettelu ja mahdolliset ongelmakohdat tarkasti etukäteen. Meillä meinasi tulla esimerkiksi kämmi siinä, että valokuja olisi tullut suoraan lavuaarin taakse, jolloin käsiä pestessä valo olisi paistanut suoraan silmään. Se jos joku ois ollut aivan totaalifailure ja onneksi huomattiin se ajoissa.

«  Huolehdi toteutuksen turvallisuudesta: sähkötöissä ei tule sooloilla, joten jos et tiedä mitä teet, anna ammattilaisen hoitaa asennukset. Kosteusluokitus tulee myös olla kohdillaan.


SE OIS SIINÄ!

Massiivinen postaus eikä varmasti jääny MITÄÄN sanomatta! Jos ei näillä ohjeilla onnistu nii ei sitten millään ;) Toivotan inspiroituneille lukijoille mielenkiintoisia projekteja omien led-peiliensä parissa! :)

-Iina-


16 kommenttia :

  1. Mahtavaa jälkeä ja paljon olet nähnyt vaivaa. Kyllä kelpaa katsella tuosta peilistä. Hieno ja upea kooste, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Vau miten perusteellinen postaus ja aivan mahtavaa työtä oot nähnyt tän projektin eteen!! Suuri hatunnosto että jaksoit nähdä näin paljon vaivaa -lopputulos on meinaan upea!!! :) Vaude! Kelpais omallekin seinälle tuollainen <3 Pitää ehdottomasti tallentää tää kirjanmerkkeihin, jos joskus tulevaisuudessa sattuis itekin intoutumaan tällaseen projektiin!

    VastaaPoista
  3. Tosi makee! Kiitos että linkitit sen blogiini! :)

    VastaaPoista
  4. Aivan mahtavan upea peili valoineen ja kerrassaan hieno selvitys projektista. Onnittelut huikean hienosta lopputuloksesta! :-)

    VastaaPoista
  5. Ihan tajuttoman upea lopputulos! Itsellä ei silti ehkä riittäisi hermot niin monimutkaiseen prosessiin. :D

    VastaaPoista
  6. Upea postaus, kiitos tästä! Onko sulla lisävalona vielä kattovalot, vai riittääkö peilin oma valaistus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) peilin kanssa on tsvallaan tunnelmavalaistus mutta tarvii "työvaoa" lisää eli 3 spottia löytyy katosta:)

      Poista
  7. Erittäin hieno peilintekojuttu! Nostan hattua, vilpittömästi ja korkealle. Oma vasaava peiliprojekti (no molempiin vessoihin, 108cm x 90cm ja 145cm x 90cm) meni kiireessä rahalla, eli teetin. Hintaa 560€ pelkät peilit, eli ledinauhat ja sähköasennukst ei ole tuossa hinnassa. Peileistä tuli hienot. Samanlaiset kun tuossa yllä.

    VastaaPoista
  8. Todella hieno peili teillä! Onko peilin takana suojakalvo, jos peili sattuu rikkoontumaan vai onko alumiinilista kiinnitetty suoraan peiliin? Essi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Alumiinilista on suoraan peilissä kiinni =)

      Poista
  9. Kiitos hyvästä ohjeesta. Hiekkapuhalluksen rajaus tulee tarkemmaksi sitä varten tehdyllä erikoisteipillä. Itse käytin Nitto 51 teippiä ja hiekkapuhallukseen käytin mahdollisimman hienorakeista hiekkaa. Kotikäyttöön tarkoitettu hiekkapuhallussuutin ja pienehkö kompressori riittivät tähän tarkoitukseen ihan hyvin.

    Peilin valkoinen suojakalvo kannattaa ilmeisesti postaa taustasta ennen alumiinilistan liimausta?

    Onko liimaus kestänyt hyvin "Fix All Crystal" liimalla?

    Käytännössä koko peilin paino kohdistuu liimauksiin, jos peili kiinnitetään seinään pelkästään alumiinilistojen varaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liimaus on kestänyt hyvin ja tämä oli ihan peililiikkeessä suositeltu kiinnitystapa :)

      Poista
  10. Näin sähkärinä suosittelen laittamaan ledinauhan siihen tarkoitettuun aluprofiiliin. Helpompi pyyhkiä pölyt siitä päältä kun ei rätti tartu chippeihin ;)

    VastaaPoista
  11. Näin sähkärinä suosittelen laittamaan ledinauhan siihen tarkotettuun profiiliin, on helmpompi pyyhkiä pölyt kun rätti ei tartu kiinni eikä nauha ota siitä itteensä ;) ja tehokkaammat nauhat pitää asentaa johonkin alumiiniin tms. Koska toimii samalla jäähdytys elementtinä. Ilman alumiinia ledinauhan elinikä pienenee huomattavasti.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...