lauantai 1. joulukuuta 2012

TEE-SE-ITSE JOULUKALENTERI

IMG_0266

Nonniin! Tänään on joulukuun 1. päivä ja kalenterista saa avata ekan luukun. Mää en oo edes kerennyt hommaamaan meille kotiin mitään kalenteria kun oon touhottanut tätä työpaikalle tulevaa kalenteria koko viikon:) Voi että, tykkäsin niin kauheesti tehä tätä, askarrella ja väkrätä! Kiva ilahduttaa työkavereita:)

Ideahan on lähtöisin omasta lapsuudestani: äiti on keksinyt ja askarrellut tällaisen samanlaisen kalenterin mulle ja mun veljellä kun oltiin pieniä. Muistan että se sängynpäädyssä roikkuva kalenteri oli parasta koko joulunodotuksessa. Siksi tämänkin kalenterin teko oli aika nostalgista minulle:) Äiti sanoi eilen, että lapsuuden kalenterit on vielä kellarissa tallessa, joten voisin sen vaikka ens jouluksi tuoda tänne omaan kotiin!

Mutta nyt voisin opastaa teille miten ja millaisista materiaaleista kalenteri on tehty. Jos vaikka joku ensi jouluksi innostuis tämmöisen tekemään, nyt taitaa jo olla hiukkasen myöhäistä:/ Ellei sitten jotakuta haittaa se että kalenteri ei ihan kerkeä ekoihin luukkuihin.


iPhone52

Ensin sinulla pitää olla jonkinlainen puinen keppi, josta saat luukut roikkumaan. Sitten keppi päällystetään paksulla (n.5cm) koristenauhalla niin että ensin kieputetaan toisen värinen ja siihen päälle toisen värinen. Voi myös toki tehdä samastakin väristä. Nauhan voi liimatakin keppiin kiinni, mutta luulen että siistimpi tulee, kun kiristää nauhan oikein tiukalle ja niittipyssyllä kiinnittää nauhan kepin päätyihin. 


Hakutulokset kohteelle iPhone54

Jotta puiset päädyt eivät jäisi inhottavasti näkyviin, nauhasta leikataan pienet palaset ja vuorataan päädyt sillä. Niittipyssyn avulla päätynauha saadaan kiristettyä kepin ympräille. Jotta lopputuloksesta tulisi siisti, päädyn ympäri kieputetaan vielä nauhaa pari kierrosta ja viimeistellän muutamalla niitillä.

Hakutulokset kohteelle iPhone53

Nauhan lisäksi tarvitset juuttinarua. Kerästä leikataan 24 kpl. n 40-70cm pituisia langanpätkiä, jotka sidotaan usealla umpisolmulla tankoon kiinni. Langoista kannattaa tehdä tosiaan hieman eri korkuisia niin paketit eivät kolistele toisiaan vasten ja kalenteri on muutenkin hauskemman näköinen kun pakettiluukut ovat hieman eri korkeuksilla. 

Hakutulokset kohteelle iPhone55

Sitten tarvitset 2-4 eri jouluista kangasta. Minä kävin ostamassa kankaat SPR:n Kontista, eivät maksaneet yhteensä kuin 10 euroa. Parhaimpia paketteja tulee verhokankaista ja pöytäliinoista, niissä on monesti hauskoja kuvia:) Yhden kankaan kannattaa olla vaalea tai valkoinen, jotta luukkunumerot saadaan hyvin näkyviin. Äiti leikkasi meidän kalenteriin kangasta sellaisilla sahalaita-kuviosaksilla, ja leikkasi mm. nuo numerokankaat neliön mallisiksi niillä, mutta mulla ei ollut käytössä sellaisia saksia nyt, niin päätin mennä ihan tällaisella permanenttitussilinjalla, tavallisilla saksilla ja ympyrän muotoisilla numerokankailla. Numeroitahan ei välttämättä tarvitse edes tussilla kirjoittaa vaan ne voi leikata muotoonsa vaikka suoraan kankaasta.

Lisäksi tarvitset jotain paketteihin sisälle. Voin tähän vaikka joulukuun jälkeen käydä lisäämässä, mitä kaikkea mulla nuissa paketeissa oli, mutta en vielä kehtaa kirjoittaa ettei työkaverit saa tietää;) Mutta niinkun ihan perus suklaata, karkkia, pipareita ja semmosta kaikkea, mitä muutamalla eurolla saa. Musta on kans kiva, että kaikissa luukuissa on vähän jotain eri juttuja. Meillä lapsena siellä oli kyllä aina karkkia.

Hakutulokset kohteelle iPhone56

Paketit voi tehdä mistä vain kestävästä pahvista. Meidän lapsuudenkalenterit olivat kokonaan talouspaperi- ja vessapaperirullista tehty, ja se viimeinen, 24. luukku oli aina se suurin paketti, jossa oli iso suklaapukki! Mutta mää satuin hankkimaan nyt sellaisia lahjoja, jotka eivät ihan mahtuneet kaikki paperirullien sisälle niin mun piti vähän improvisoida. Esimerkiksi tuommoisesta teepussipaketista saa leikeltyä hyvän luukun, muistaa vaan liimata saumat hyvin erikeepperillä ja niitata vielä yhteen varmuuden vuoksi.

Tommonen säkkikangas on muuten aivan ehdoton luukkukankaaksi! Kankaasta leikataan sopiva palanen niin että paketin reunoille jäävät kangaskaistaleet saadaan vielä sidottua tiiviisti, niin että lahjat eivät pääse tippumaan. Erikeepperiä levitetään pahviosaan ohut kerros tasaisesti joka puolelle ja kangas kääritään sen ympärille. 

Hakutulokset kohteelle iPhone57

Paketin päälle liimataan luukkunumero ja tosiaan nuo päädyt sidotaan myös sillä juuttinarulla. Jos paketti tuntuu hieman heppoiselta aluksi, niin ei kannata säikähtää, liiman kuivuttua ne kyllä aikalailla jämäköityi.

IMG_0251

Pakko laittaa tähän väliin meikäläisen työmaa tällä viikolla :D Onneksi Lauri oli risteilyllä muutaman päivän niin sen ei tarvinu kärsiä tästä mun luovuudesta! :D


IMG_0242

Sama rumba toistetaan tietysti 24 kertaa. Kyllä siinä aikaa menee, enemmän ku uskois! Varsinkin jos haluaa tehdä niinkuin minä, että jokainen paketti on hieman erilainen. 

IMG_0275IMG_0271IMG_0277

Sitten paketit sidotaan lankoihin, jotka sidoimme roikkumaan puisesta kepistä. Itse suosin ihan triplaumpisolmua, etteivät vaan pääse tipahtamaan. Ja tietysti on hauska, että laittaa luukkuja vähän sikin sokin, eikä numerojärjestykseen, että niitä joutuu aina vähän etsimään, sehän se on tarkoitus kaikissa joulukalentereissa;)

IMG_0270

Valmis!! Kepin päihin pitää vielä kiinnittää parin metrin narut, jotta hökötyksen saa roikkumaan seinälle tai katosta. En malta oottaa että saan viijä tämän töihin! Jee:)

Mutta nyt on pakko lähteä taas touhuammaan kun tänään on pikkujoulut vol 2 Finanssin järjestämänä! Mulla ei oo vielä juuri mittään vaatteita yms mietittynä, vaikka kovasti uhosin yrittää muistaa miettiä etukäteen, mutta viimetinkaanhan se aina jää!

Toivottavasti tykkäsitte kalenterista:) Jos jollakin jäi jotakin kysyttävää näistä mun pikaohjeista niin laittakaa kommenttia tulemaan. Vaikka kyllähän tuosta valmiista masterpiecistäki näkkee aika hyvin, mitä   matskuja tähän tarvii jne.

<3 huippua joulukuuta! <3 iina

13 kommenttia :

 1. Oo vähän ihana itsetehty-kalenteri!:) Varmasti mukava yllätys työkavereille :)

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana joulukalenteri. Oletpa nähnyt paljon vaivaa. Varmasti työpaikallanne ovat iloisia siitä. Olispa meidänkin työpaikalla sinunlaisesi touhutonttu:)

  VastaaPoista
 3. Vauuu ihan äky upea idea! Mahetsua, että joku jaksaa ahkeroida nuinkin paljon! Tulee varppina työkavruille hymy huulen :)

  VastaaPoista
 4. Ai se oli sinun tekemä se kalenteri :). Se oli kyllä ihana! Mutta en kyllä tiennyt, että paketeissa oli sisälläkin jotain? Toivottavasti muut osasivat avata ne!

  VastaaPoista
 5. Hei Iina, Ihana blogi sinulla! :) Kovasti kiinnostaisi tietää(, mikäli vielä muistat), että mitä kaikkea paketeista löytyikään? Idea on sen verran mehukas, että huvittaisi itseäkin ryhtyä askartelemaan, mutta sisällön ideointi tuottaa monumentaalisia haasteita. Apuva! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heii! Toivottavasti ei ole liian myöhäistä vastata tähän!:) ja kiitos:) kalenterin sisällä oli suurimmaksi osaksi erilaisia suklaita/konvehtikarkkeja/pipareita/karkkia, arpoja, pieniä joulukoristeita, pieni hillopurkki, tuoksukynttilä, joulusukat. Sinnehän voi ostaa lopulta vaikka mitä, kunhan on pientä!:) jos tulee lapselle niin voi olla esim jotain askartelujuttuja, tarroja yms.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...